Десиканти
ГалереяСписок
Десикація прискорює дозрівання і забезпечує його рівномірність. Особливо це важливо для таких культур, як соняшник і бобові. Фізіологія їх така, що рівномірного дозрівання не відбувається.
Проведення десикації цих рослин дозволяє вчасно провести прибирання і запобігти втрати від висипання насіння з кошиків або розтріскування стручків гороху. Тільки завдяки тому, що стручки не тріскаються і дозрівання обробленого гороху відбувається дружно, на кожному гектарі вдається вберегти по 20 центнерів врожаю.
Десикація підвищує і якість продукції. Під дією препаратів м'які тканини рослин починають висихати, що стимулює відтік асимілянтів з листя у плоди та насіння. В результаті, в залежності від культури, збільшується олійність або підвищується вміст клейковини. Завдяки такій дії десикантів класність продукції зростає на одну – дві позиції.
У вологих умовах ефективніше провести десикацію і підсушити культуру на корені, ніж потім сушити зерно на току, що з часу, трудомісткості і затрат не так вигідно. Після десикації соняшник надходить на елеватор минаючи підробіток, оскільки вже має вологість 7–9%. Якщо ж фермер не проводить обробку, то насіння потрапляє на елеватор з вологістю 15–30% і її вартість розраховується з урахуванням сушіння і підробітку. У даному випадку втрати можуть виявитися в п'ять – шість разів вище вартості.
Проведення десикації цих рослин дозволяє вчасно провести прибирання і запобігти втрати від висипання насіння з кошиків або розтріскування стручків гороху. Тільки завдяки тому, що стручки не тріскаються і дозрівання обробленого гороху відбувається дружно, на кожному гектарі вдається вберегти по 20 центнерів врожаю.
Десикація підвищує і якість продукції. Під дією препаратів м'які тканини рослин починають висихати, що стимулює відтік асимілянтів з листя у плоди та насіння. В результаті, в залежності від культури, збільшується олійність або підвищується вміст клейковини. Завдяки такій дії десикантів класність продукції зростає на одну – дві позиції.
У вологих умовах ефективніше провести десикацію і підсушити культуру на корені, ніж потім сушити зерно на току, що з часу, трудомісткості і затрат не так вигідно. Після десикації соняшник надходить на елеватор минаючи підробіток, оскільки вже має вологість 7–9%. Якщо ж фермер не проводить обробку, то насіння потрапляє на елеватор з вологістю 15–30% і її вартість розраховується з урахуванням сушіння і підробітку. У даному випадку втрати можуть виявитися в п'ять – шість разів вище вартості.